PODRUM BAJILO

Jovana Popovića 10, 21205 Sremski Karlovci
tel: 021 881 124, 021 883 193, 064 29 69 324
podrumbajilo@open.telekom.rs

 

PODRUM KOJI SE NE ZAOBILAZI

Porodica Bajilo obnovila zadružni lagum i pretvorila ga u najposećeniji vinski hram na Fruškoj gori.

 

Jedna od turističkih parola Sremskih Karlovaca trebalo bi da glasi: „Putniče, ako ne voliš vino, vrati se, za tebe su zatvorene kapije našeg grada“. U poslednje vreme ova ideja dobija sve više na ozbiljnosti: srpska prestonica vina, kako s pravom zovu ovo mesto, beleži skok u razvoju vinarstva kakav nikad do sada nije zabeležen u njegovoj slavnoj prošlosti. Kad uđete u grad, čeka vas velika nedoumica, u koji podrum krenuti, u čijoj vinskoj gozbi uživati. Pred vama je veliki izbor i bez obzira na vašu odluku budite sigurni jedno kajanje vam ne gine. U Sremske Karlovce se zato i ne dolazi   jedan put.

 

Od nedavno, jedan od podruma se ne zaobilazi, u njega se slivaju svi pravi ljubitelji i poznavaoci najstarijeg čovekovog pića. Reč je o podrumu „Bajilo“ u Ulici patrijarha Rajačića, jednom od više stotina drevnih laguma iz prošlosti koji su uglavnom napušteni i zaboravljeni. Predrag Bajilo zakupio ga je na 60 godina i obnovio pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Danas je to najposećeniji vinski hram na fruškogorju.

 

Predrag Bajilo je jedinstven vinogradar-vinar kod nas. Kad su drugi krčili vinovu lozu, on nije priznavao krizu, sadio je i podizao nove vinograde. Kad su svi prodavali zemlju, blagorodne oranice davali budzašto, on ih je kupovao. Kad su svi sadili bele sorte, on se valjda poštujući svoje dalmatinske gene, opredeljivao za crne. Poslednjih desetak godina, prateći svetsku vinsku modu, svi su počeli da sade crne, a on se okrenuo belim sortama.

 

Porodica Bajilo danas ima 42 jutra zemlje. Na njoj se vinva loza grana na 20 jutara i svakog proleća se povećava za nekoliko jutara. Staće se, kaže Predrag, na 30.