Peščani put vina ili Vinski put Palić

Ovaj vinski region  leži na peščanom zemljištu  pa se zato vina sa ovog područja  nazivaju vina sa peska. Peskoviti tereni, umerena  kontinentalna  klima i kvalitetne sorte vinove loze daju veoma pitka vina. Vinarska tradicija Subotički-Horgoške peščare je duga preko 2000 godina.

 

Preporučene vinske sorte na ovom području su od belih italijanski rizling, župljanka, beli burgundac, ezerjo, a od crnih merlo, frankovka, crni burgundac i kaberne.

 

Tipična jela sa ovih prostora su perkelt, koji se dobro slaže sa merloom, pileći paprikaš a uz njega se slaže kaberne, juneća šnicla sa šampinjonima, a uz nju ide kadarka.

 

Na ovom kraju deluje najstariji srpski vinski red „Subotički pesak“ na čelu sa velikim majstorom Draganom Miljkovićem. Vitezovi šire i popularišu vinsku kulturu i  neguju  vinske običaje.

 

Na ovaj  put vina možemo doći  preko  Novog Sada , Temerina  i Srbobrana  posetom vinarije Vindulo u Temerinu, Lodi u Feketiću, Brindza u Bačkoj Topoli, ergeli Zobnatica ili posetom vinarije Čoka u Čoki  i tako do Horgoša, a u Subotici  Vam preporučujemo šetnju centrom grada, posetu Gradske kuće, Muzeja, Sinagoge, Franjevačke crkve,  a na  Paliću posetite Zološki vrt,  restoran Mala gostiona, Majkin salaš, Gulljaš čardu  te Vilu Majur i Ergelu na Kelebiji.