Južno-banatski put vina ili Put vina Vršac

Vršac grad vina, Gudurica selo vina, a Vršački vinogradi simbol vinarstva i najveći vinogradarsko-vinski kompleks u Srbiji i šire.

 

Plodno zemljište, povoljni geografski i klimatski uslovi svrsrtali su ovaj reon u jedan od najznačajnijih vinskih rejona Srbije.

 

Autohtone sorte ovog kraja su  smederevka, župljanka, šasla bela i  kreaca. Dominiraju bele sorte  muskat otonel,  šardone, pino bjanko, italijanski i rajnski rizling.

 

Na ovom putu vina  pored  vinograda, vinarija  i specijalizovanih vinskih restorana u zavisnosti iz kog pravca dolazite  preporučujemo da obiđete  Spomen dom Mihajla Pupina u Idvoru, Galeriju naivnog slikarstva  Babka u Kovačici, kuća Miloša Crnjanskog u  Ilanđža,  u Beloj Crkvi  Rimokatoličku   i crkvu Svetog Petra i Pavla iz 1780 godine,  Rusku kapelu i dom ruskih emigranata,  Rumunsku pravoslavna crkva,  jezera, a u Vršcu  ćemo obići  Sabornu crkvu Sv. Nikole,  Vladičanski  dvor iz  1757.,  Rimokatoličku katedralu Svetog Gerharda,  Muzej Apoteka na stepeništu sa stalnom postavkom slika Paje Jovanovića, Vršački breg  sa kulom, Manastir Mesić...

 

U izboru vina pomoći  će Vam Banatski vinski red Sveti Teodor  na čelu sa velikim majstorom Nikolom Cuculj koji je taklođe poznati vinar ovog  kraja.